Terveisiä Lissabonista osa 2/Greetings from Lisbon part 2

Toinen työpäivä Simtejolla takana. Second work day for Simtejo is behind.

Simtejo on Portugalin suurin jätevedenpuhdistamo. Sen toimialueella asuu 1,5 miljoonaa ihmistä. Päivittäin jätevettä käsitellään 230 000 kuutiota.

Jäteveden käsittely, ainakin pääpiirteiltään, tehdään kuten Viinikan jätevedenpuhdistamolla, kolmessa peräkkäisessä prosessissa. Mekaanisessa käsittelyssä siivotaan suurimmat partikkelit, kemiallisessa käsittelyssä pienemmät partikkelit ja biologisessa käsittelyssä kaikkein pienimmät. Prosessin lopussa vesi on aivan kirkasta ja se lasketaan Tejo jokeen. Vettä voidaan käyttää ja käytetään puhdistamon tilojen pesussa ja kasvien kastelussa. Juomakelpoista se ei ole.

Simtejon toiminta on mielenkiintoinen ja tärkeä asia meille suomalaisillekin ainakin kahdesta syystä: jokien vedet laskevat lopulta Atlanttiin ja meidän muuttolintumme levähtävät täällä.

Tänään tutustuin Simtejon työntekijöiden Catarinan ja Marian kanssa puhdistuslaitokseen ja prosesseihin. Fyysiseltä kooltaankin laitos on valtava ja se on kokonaisuudessaan maan alla.

Simtejolla on VIHREÄ KATTO, idea on kehitetty siellä. Puhdistuslaitos sijaitsee siis maan alla ja maan päälle näkyy vain betoninen bunkkeri. Tai näkyi. Nyt sen päälle on rakennettu aivan mahtava viheralue. Jotkut kasveista on syötäviä tai mausteina käytettäviä. Kasvit kastellaan Simtejolla puhdistetulla vedellä. Alue on suuri, sitä on rakennettu 8- vuotta.

Catarina and Maria on the Green Roof

Catarina and Maria on the Green Roof

Kuten meilläkin tiedetään, ihmiset suhtautuvat usein negatiivisesti vedenpuhdistuslaitoksiin, hajuhaittoja jne. Mutta kun laitos maisemoidaan Simtejon tapaan, se ei tunnu enää yhtä vastenmieliseltä paikalta.

Sitten muita päivityksiä.

Eilen menin töistä suoraan Rosarion toimistolle. Kuukausikorttini julkisiin kulkuvälineisiin oli hankittu. Kuukausikortin hinta on noin 50 euroa. Sillä voi matkustella metrolla, bussilla, junalla tai raitiovaunulla. Pitää sanoa, että palvelu toimiston puolelta on todella hyvää. Kuukausikorttiin tarvitaan värillinen valokuva. Minulla sitä ei tietenkään ollut mukana, mutta Rosarion sisko Ana otti kuvan toimistolla ja se kelpasi korttiin.

Simtejolla ei ole työmaaruokalaa, kaikki ottaa omat eväät mukaan. Asunnossani ei ole jääkaappia missä voisin säilyttää ostamiani ruokia. Rosario soitti asuinpaikkaani ja kysyi voinko säilyttää ruokiani heidän jääkaapissa, se sopi vallan hyvin. Aamulla, kun pyysin evääni jääkaapista, yksi henkilökunnasta kysyi ”oletko pyytänyt jääkaappia omaan huoneeseesi”. En tietenkään ole pyytänyt jääkaappia, ei kai kukaan pyydä jääkaappia jos sitä ei valmiiksi ole huoneessa. Kun palasin töistä kotiin, huoneeseeni oli ilmestynyt jääkaappi =D. Nyt siellä on sämpylöitä, juustoa, jogurttia, viinirypäleitä, ja mehua. Lissabonissa kaikki asiat näyttävät olevan vain järjestelykysymyksiä.

Tänään pitäisi pestä pyykkejä. En ole vielä keksinyt minne laitan ne kuivuun. Ehkä ripustan ne ikkunan ulkopuolelle, kuten maantapa näyttää olevan.

In English

Second work day for Simtejo is behind.

Simtejo is Portugal’s largest wastewater treatment plant. The popular is 1.5 million people. Daily wastewater treated 230 000 cubic meters.

Waste water treatment, at least in general, are same kind of then Viinikka’s wastewater treatment plants, three successive process. Mechanical treatment, chemical processing and the biological treatment. At the end of the process, the water is quite clear and it fall into the river. Water can be used for treatment facilities for laundry and watering the plants. It is not drinkable.

Simtejon function is an interesting and important issue for us in Finland for at least two reasons: the waters of the rivers falling into the Atlantic, and our migratory birds resting here.

Today Simtejo’s workers, Catarina and Maria, introduced me the plant operations. The plant is enormous and the whole of it underground.

Simtejo’s have GREEN ROOF, the idea has been developed there. Treatment Plant is located, therefore, underground. On top of it was built just awesome green area. Some of the plants are eatable or used as spices. Plants watered using water which is cleaned by Simtejo. The area is large, it is built in 8 years.

Green roof

Green roof

As we know, people often view negatively the water treatment plants, smelling, etc.. But when the facility will be landscaped Simtejo’s way, it does not seem so repulsive.

Then the other updates.

Yesterday, I went from work directly to Rosario’s Office. My monthly pass for public transportation was ready. Monthly card costs about 50 euros. The card is valid in metro, bus, train or tram. I have to say that the service from the office is really good.

Simtejo’s do not have a canteen, workers take their own foods. In my apartment does not have a fridge where I could maintain my foods. Rosario called the residence and asked if I can keep my foods in their fridge, it fit very well. In the morning, when I asked to get my foods from the fridge, one of the staff asked, ”Have you asked fridge in your room.” Of course I have not asked fridge, nobody ask the fridge if it is not already available in the room. When I came back to home from work, my room had appeared the fridge = D. Now there is bread, cheese, yogurt, grapes, and juice. In Lisbon, all things seem to be the only facility of questions.

Today I should wash my clothes. I have not yet find out where to put them to dry. Maybe hang them outside the window, such as the locals do.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s