Olipas hieno reissu!

Viimeistä iltaa viedään Göteborgissa. Ennen matkan loppua teimme vielä yhteenvedon loppuviikon ohjelmasta…

Kanavien rakentamiseen saatiin aikoinaan apua Hollannista.

Kanavien rakentamiseen saatiin aikoinaan apua Hollannista.

Keskusaseman edusta on täynnä polkupyöriä. Junalla tullaan kaupunkiin ja pyörällä jatketaan kouluun tai töihin.

Keskusaseman edusta on täynnä polkupyöriä. Junalla tullaan kaupunkiin ja pyörällä jatketaan kouluun tai töihin.

Vasakyrkan komistaa kaupungin keskustaa.

Vasakyrkan komistaa kaupungin keskustaa.

Torstain seikkailimme SKF: llä, joka on Göteborgissa 1907 toimintansa aloittanut kansainvälinen teknologiatoimittaja. SKF toimii yli 40 teollisuuden toimialalla ja päätoimialat ovat: laakerit ja laakerijärjestelmät, tiivisteet, mekatroniikka, palvelut ja voitelujärjestelmät. Saimme oppaaksemme Mattias Bengtssonin SKF Kompetenscentrumista  – SKF Tekniska Gymnasiumista (ammattilukio). Mattias esitteli meille SKF:n omaa koulua, koulun ja SKF:n toimintamalleja ja lopuksi myös SKF:n laakeritehdasta. Koulu toimii täysin SKF:n rahoituksella ja opiskelijoista useita työllistyy suoraan yritykseen.

20150528_085000

SKF:n koulu: SKF Tekniska Gymnasium.

SKF:n koulu: SKF Tekniska Gymnasium.

Koulussa on töissä 8 kouluttajaa ja siellä aloittaa 32 uutta opiskelijaa vuosittain. Opiskeluohjelma kestää 3 vuotta ja siihen kuuluu 10 viikkoa työharjoittelua Ruotsissa ja lisäksi 9 viikkoa työharjoittelua ulkomailla esim. SKF:n tehtailla maailmalla. Lisäksi koulussa tarjotaan koulutusta SKF:n tehtaan työntekijöille. Koululla on kaksi opiskeluohjelmaa: Industritekniska ja Teknikprogrammet – joista jälkimmäinen on nykyään suositumpi. SKF:n koululla pyritään vastaamaan tulevaisuuden osaamistarpeisiin mm. automaation, robotiikan, huollon, valvonnan ja ongelmanratkaisutaitojen osalta.

20150528_100726

SKF Lean – silta.

Laakeritehtaalla valmistetaan tuotteita sekä vanhoilla modernisoiduilla koneilla, että uusilla koneilla. Tehtaassa valmistetaan rullalaakereita. Muiden laakerimallien valmistus tapahtuu Euroopan, USA:n ja Kiinan tehtaissa. SKF:n tehtaalla ja koululla on suuri painotus ja sitoutuminen SKF Care -periaatteisiin, johon kuuluu mm. painopiste tuotteiden ympäristövaikutusten pienentämiseen niiden koko elinkaaren ajan.

Torstai iltapäivänä saimme vielä isännältämme John Harmingilta tuhdin paketin Lean toimintatavasta. Saimme kuulla miten Lean oli otettu käyttöön heillä, minkälaisia muutoksia toiminnassa oli tehty ja kokemuksista eri osastoilla. Lean ajattelu perustuu mm. siihen, että asioita priorisoidaan ja kategorioidaan selkeästi: Mikä on turhaa? Mikä on välttämätöntä? ja Mikä tuottaa lisäarvoa? Lean mallin tavoitteena on selkeyttää, yksinkertaistaa ja tehostaa toimintaa. Kokonaisuutena vierailuviikkomme olikin melkoinen Lean – pläjäys, koska toimintapa on käytössä sekä Volvolla, SKF:llä että Arbetsmarknad och Vuxenutbildningillä.

Ottakaas koppi TAKKilaiset!

Ottakaas koppi TAKKilaiset!

Perjantaina olikin luvassa erilaista ohjelmaa. Isäntäorganisaatiolla oli nimittäin henkilöstön kevätpäivä. Pääsimme pelaamaan frisbeegolfia, rämpimään Ruotsalaisissa pusikoissa, nauttimaan grillattuja herkkuja lounaalla ja kastumaan kaatosateessa. Oli siis todella kivaa ja yhtä tunnelmallista kuin meilläkin aina Juhannuksena. =)

20150529_134941

Kevätpäivää viettämässä…

Iltapäivällä saimme vielä erittäin hienon yllätyksen, kun saimme kutsun lähteä tutustumaan Marstrandin kauniiseen saareen. Anders ja Louise lähtivät esittelemään kaunista aluetta meille. Marstandin saari on kuin Göteborgin Monaco – upeita huviloita, kalliita veneitä, kallioisia maisemia ja onnellisia asukkaita. Tutustumismatka oli kerrassaan upea. Suosittelemme erityisesti vierailua upealla linnakkeella, kaunista kirkkopuistoa istutuksineen, ostosretkeä satamassa (veneiden hinnat 20000€-2,5milj.€), kahvittelua rannalla ja ex-kuninkaan kesäasuntoon tutustumista.

Tässä hieman panoraamakuvaa Marstrandista...

Tässä hieman panoraamakuvaa Marstrandista…

Sää ei ollut ihan paras mahdollinen, mutta noh - pieni raekuuro piristää!

Sää ei ollut ihan paras mahdollinen, mutta noh – pieni raekuuro piristää!

Tervemenoa ostoksille, jos rahaa löytyy...

Tervemenoa ostoksille, jos rahaa löytyy…

Ex-kuninkaan kesäasunnolla juhlivat nykyisin koulunsa päättävät - tansiiaisia vietetään jo viikon päästä.

Ex-kuninkaan kesäasunnolla juhlivat nykyisin koulunsa päättävät – tanssiaiset pidetään jo viikon päästä.

Saarelle pääsee vain lautalla - charming we say!

Saarelle pääsee vain lautalla – charming we say!

Mahtava reissu! Huomenna suuntaamme kohti kotia. Matkalaukku täynnä uusia ideoita, kokemuksia ja tietysti muitakin tuliaisia… =)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s