Irlantilaiset apteekit

Terveiset Dublinin työssä-oppimisjaksoltani. Olen saanut tutustua läheltä Dublinilaiset apteekkiketjun arkeen ja kerron siitä nyt. Irlantilaiset apteekit kilpailevat asiakkaista kaupungeissa samalla tavalla kuin Suomessa. Apteekkitiheys on vieläkin suurempi.

Apteekin omistajan tulee olla proviisori tai suurin osa omistuksesta tulee olla proviisorilla. Meagher`s Pharmacy , jossa olen työskennellyt pari viikkoa, on farmasian maisterin Oonagh Haganin yksityisomistuksessa. Yhdellä omistajalla voi olla lähes rajaton määrä apteekkeja. Apteekki ostetaan edelliseltä omistajalta tai perustetaan kokonaan uusi. Meagher`s Pharmacy -ketjun alla on 6 apteekkia, joista kolmessa olen työskennellyt viimeisten kahden viikon aikana. Maaliskuussa apteekkien määrä kasvaa kahdella. Toinen apteekeista avautuu Dublinin Mater sairaalaan.

WP_20160201_017

Meagher`s Pharmacy Ranelagh villagen myymälä

 

Apteekit ovat auki n.8.30 – 20 arkisin, 9 – 18 lauantaisin ja 12 – 18 sunnuntaisin. Vakituisessa työsuhteessa olevat työskentelevät 9 tunnin päivää, jonka aikana pidetään tunnin lounastauko. Apteekin taukotilat ovat hyvin pieniä ja hieman epäsiistejä. Apteekin oma henkilökunta vastaa apteekin siivouksesta (lattioiden pesu, roskisten tyhjennys, hyllyjen pyyhkiminen, tiskaaminen ilman pesukonetta). Vessa saattaa olla jäätävän kylmä tai yhdistetty pukutila.

Myymälän puoli on yleensä kaunis ja hyvin järjestyksessä. Meagher`s Pharmacy -ketjun apteekkien sisustusta yhdistää mustan keltaiset kalusteet. Apteekin ulko-ovi on yleensä auki kesät ja talvet, jotta asiakas tietää, että apteekki on auki (joidenkin apteekkien ovet kiinni). Kun astut sisään Irlantilaiseen apteekkiin, ensin asiakasta houkutellaan kosmetiikalla, lahjoilla ja ihonhoitotuotteilla. Sitten tulee ilman reseptiä saatavat lääkkeet ja sitten reseptipuoli. Asiakas ojentaa reseptin jollekin apteekin työntekijöistä, joka on vapaa, ja tämä välittää sen farmaseutille. Farmaseutti saattaa kysyä lisäkysymyksiä tai antaa suoraan neuvonnan lääkettä toimittaessa. Lääkkeiden toimitukseen ja muiden asiakkaiden rahastukseen on käytössä vain 1-2 kassakonetta. Lisäksi pöytätilaa on todella vähän (tämäkin usein täynnä muuta hyllyyn menevää tavaraa). Näihin apteekkeihin ei tule mieleen tulla suur ostoksille. Meaghersin myymälöissä on pääsääntöisesti yksi pää kone, jolla toimitetaan reseptejä, ja hiljattain tullut toinen varakone. Kiireisenä aikana muodostuu helposti jono. Apteekeissa ei ole käytössä vuoronumerolaitetta eikä apteekissa ole odotustuoleja asiakkaille, mahdollisesti yksi.

WP_20160201_013[2]

Meagher`s pharmacy -ketjun apteekeissa arvostetaan ja huolehditaan asiakkaasta.
Asiakkaan huomioimisessa astuttuaan liikkeeseen voisi olla opittavaa Suomesta. Hyllyjen täytön voisi jättää tuonnemmalle, kun asiakas astuu sisään. Tätä yritetään muuttaa Meagher`s apteekin ketjussa. Ketjun tukihenkilö kiertää läpi kaikkia myymälöitä kuunnellen asiakaspalvelutilanteita ja antaen palautetta työntekijöille. Hienoa.

Apteekkien asiakasmäärään (ainakin näinä viikkoina) nähden Meaghersin apteekeissa on laaja valikoima ja varastot pursuaa tavaraa (varastoja tullaan järkeistämään ja siirretään keskusvarastolle). Eri apteekeissa on erilainen asiakaskunta, riippuen missä apteekki sijaitsee. Meagher`sin myymälät ovat olleet aika hiljaisia varsinkin Ranelaghin kaupunginosassa.  Lääkkeitä tilataan apteekkiin päivittäin, mutta kerralla tuleva määrä on pieni. Ikaalisten apteekki, jossa yleensä työskentelen, on paljon vilkkaampi  kuin mikään Meagher`sin apteekeista. Tämä johtunee varmaan siitäkin, että samassa Dublinin kaupunginosassa voi olla 3-4 apteekkia ja seuraavat apteekit ovat parin kilometrin päässä.

WP_20160204_012[1]

Irlantilaisessa apteekissa kaikki reseptit käsitellään paperilta koneelle. Sähköistä reseptiä ei vielä tunneta. Resepti voi olla kirjoitettu pienelle paperin palaselle käsin tai kirjoituskoneella valmiille lomakkeelle, jossa on jäljennös toisella puolella. Lääkärin ohjeet ovat lyhyet. Lääkettä toimitetaan yleensä kuukaudeksi kerrallaan. Irlannissa on käytössä noin 9 erilaista korvausluokkaa, täällä niitä kutsutaan scheme :eiksi. Näitä ovat mm. Hospital emergency, GMS (general medical services), JR, Hardship, Hichtech, Drug payment, Longterm illness, EU, HAA ja Metadone scheme. Pitkäaikaista sairautta sairastavat saavat lääkkeensä ilmaiseksi. EU:n kansalaiset saavat lääkkeensä 2,5 eurolla per lääke, jos tarvitsevat reseptilääkkeitä oleskellessaan Irlannissa. Hardship luokkaan kuuluu kaikki todella kalliit lääkkeet. Drug payment scheme on ehkä yleisin. Siinä keskipalkkainen irlantilainen maksaa lääkkeistään kuukaudessa korkeintaan 144 €. Apteekit lähettävät kuun vaihduttua kopiot resepteistä valtiolle ja apteekit saavat korvaukset lääkkeistä jälkikäteen. Tieto lähetetään sähköisesti koneella sekä paperilla postitse.

WP_20160205_013[1]

Trinity yliopiston farmasian laitoksen harjoitteluapteekki ihka oikeilla lääkkeillä ja ohjelmistoilla

 

Kaikki Irlannin farmaseutit käyvät viiden vuoden ylipistotutkinnon voidakseen toimittaa reseptilääkkeitä apteekista. Lisenssi täytyy uusia joka vuosi sähköisesti suoritettavan testin perusteella. Lisenssi on asiakkaiden nähtävillä apteekissa ja siinä on farmaseutin kuva. Myös irlantilaisen lääketeknikon koulutuksen käynyt saa käsitellä reseptejä ja toimittaa niitä farmaseutin valvonnassa. Apteekissa ei olekaan yleensä työvuorossa samaan aikaan kuin vain 1 (-2, suuremmat apteekit) farmaseutti, lääketeknikko ja muutamia apulaisia, joilla on vaihteleva koulutus. Irlannissa voit työskennellä apteekissa asiakkaita neuvoen, jopa lääkkeistä, ilman mitään alan peruskoulutusta, mutta apteekkiketju tarjoaa koulutusta työntekijöilleen. Osalla on ravitsemus- ja terveysoppitaustaa tai kauneusalan opintoja.

Lääketeknikoksi voi opiskella kahdessa vuodessa työn ohessa apteekin farmaseutin toimien opiskelijan tuutorina. Osa käy opistolla luennoilla, osa suorittaa kokonaan apteekissa ja Moodlessa sähköisessä oppimisympäristössä tehtäviä tehden. Jokainen farmaseutti kuuluu Irlannin farmaseuttien unioniin.

WP_20160126_006[1]

Reseptilääkkeet ovat avohyllyillä. Pakettien jakaminen on yleistä, joka sekoittaa varastosaldoja, joka lisää varastonhallintatehtäviä. Lääkkeiden vanhenemispäivät eivät ole koneella, vaan jokainen purkki tarkistetaan tietyin väliajoin uudelleen (tätä työtä minäkin sain ajanratokseni tehdä). Annosjakelusta blistereihin ei oteta mitään lisämaksua asiakkaalta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s