JobyTAKK/Lissabon

 

Sunnuntaiaamuna 6.3. saavuin hyvissä ajoissa kaupunkiin ja edessä oli viikko JobyTAKK -ohjelman mukaisesti kontakteja että kulttuuria; tapaamisia ja työtapoihin tutustumista! Hotellihuoneeseeni kantautui fado näistä lasiovista.. 🙂  JobyTAKKLisbon 011Ensimmäinen päivä ja Turismo de Portugal & Castelo de São Jorge.

Matkailuun satsataan täällä paljon. Sen aistii kaikkialla.

Täällä paikallisessa matkailukeskuksessa otettiin avosylin vastaan ja oltiin kiinnostuneita mm. opiskelijavaihtoon liittyvistä asioista. Erityisen kiinnostavaa olisi vaihto-opiskelijoiden lähettäminen Tampereelle.

Lahjaksi annoin ”Meet The Finn” -kirjasen (olivat hukuttaneet minut sitä ennen mm. viinillä, avainnauhoilla, kynillä jne. Hyvä tapaaminen!

JobyTAKKLisbon 012

Kulttuuripuolen/matkailun substanssiin kuului iltapäivävierailu Castelo de São Jorgessa, josta huikeat näkymät kaupungin korkeimmalta kukkulalta. Maurilaislinnoitus, jossa jo roomalaisajoilla ollut rakennelmia ensimmäisellä vuosisadalla ennen maurilaisia. Perinteinen matkailukeskus museoineen, kauppoineen ja kahviloineen sekä ravintoloineen että opastetuin kierroksin.

Saisiko tällaisen (kuva alla) joskus mm. Pyynikinharjulle tai Tammerkosken rannalle esim. erikoisoluineen? 🙂

JobyTAKKLisbon 030

 

Toinen päivä; opiskelijavaihtoasioista neuvotteluja/Jupiter Hotel + Rapo D´Bexe -ravintola.

Antoisa aamupäivä! Työssäoppimisjaksolle sopisi 2 – 4 opiskelijaa (keittiö/baari). Hotelli on neljän tähden hotelli, ja hyvien kulkuyhteyksien lähellä keskustasta.

Rapo D´Bexe on puolestaan perinteinen että tasokas kala- ja äyriäisravintola, jossa oli tapaaminen iltapäivällä. Ottavat mielellään opiskelijoita vaihtoon Suomesta. Tässä paikassa kaikki tehdään alusta loppuun! Allaoleva kuva on Jupiter -hotellin edestä.

JobyTAKKLisbon 042

 

Kolmas päivä: Kaupunkiturismiin tutustuminen & sightseeing.

Tajo-joen reitti oli mielestäni kattavin ja mielenkiintoisin (vaikka aluksi kuulokkeet eivät meinanneetkaan toimia kunnolla).

Reitin aikana käytiin perusnähtävyydet esittelyineen, mutta mielenkiintoista oli kuulla hienovaraista, oman historian nostamista sen huippusaavutuksineen esille aina sopivan tilaisuuden tullen. Sitähän löytyy!

 

Neljäs päivä: Escola de Hotelaria E Turismo de Lisboa EHTL sekä Feitoria Restaurant.

Aamupäivän benchmarking kului tutustuessa portugalilaisiin leivonnaisiin. Kuuluisimpana lienee pastel de nata. Päivä alkoi perinteisesti opettajan/opettajien (toinen puhui englanniksi, koska tämä kurssi suoritettiin englanniksi) ohjeistuksella. Sen jälkeen opiskelijat (noin 18 opiskelijaa) menivät tiimeihin, joita muodostui neljä. Jokaisella oli setti, jonka tekivät alusta loppuun.

Opettajat olivat alkuun melko vahvasti läsnä, loppua kohden opiskelijat saivat enemmän itse pohtia asioita. Tasokkaan oloinen koulu.

Pastel de natan pohjan valmistusta:

JobyTAKKLisbon 045

Valmiita ”kansallisleivoksia”, joita pääopettaja antoi pussillisen mukaan! 🙂

JobyTAKKLisbon 055

Viimeinen päivä: Escola de Hotelaria E Turismo do Estoril + Carcavelos/Villa Oeiras/viinitila.

Junamatka Estoriliin ja 200 metrin kävely kuuluisan Casinon eteen, josta lyhyt taksimatka ko. kouluun. Perinteikäs alan koulu, jossa myös lukio samassa rakennuksessa.

Paikalla benchmarkkausta mm. suklaan että lopuksi ravintolatoiminnan parissa. ”Suklaaopettajan” opetustyyli oli mukaansatempaava, joskin perinteinen.

Tämän jälkeen lounas (kolme ruokalajia) paikan ravintolassa (opiskelijat valmistivat ja tarjoilivat):

JobyTAKKLisbon 064

BJobyTAKKLisbon 072

JobyTAKKLisbon 073

Alkuruoaksi ballotiinia (alakuva). Valmistuprosessi, n. 3 h aikaisemmin, sujui oikein mallikkaasti – ja hyvää oli! Muutkin ruoat olivat hyviä ja palvelu toimi välillä hyvin – välillä ”oppien”! 🙂

 

Seuraavaksi autolla viinitilalle, joka päättää vierailun Portugalissa. Alue on Carcavelos (DOC) eli korkein laatuluokka Portugalissa. Tarkempi tila on Villa Oeiras. Pombalin markiisi oli myös kreivinä tässä kylässä n. 1750-luvulla.

Historiaa ja hyviä, lähinnä väkevistä viineistä tunnettu alue, joista parhaimmat rankataan parhaimpien portviinien kanssa samaan sarjaan, myös oppaamme (viininmaistaja) mukaan.

Tämän alueen viinien termejä: hienoinen suolaisuus, sitrukset, kuivuneet hedelmät.

JobyTAKKLisbon 077

JobyTAKKLisbon 080

 

O B R I G A D O !

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s