JobyTAKK – City of Glasgow College (COGC)

JobyTAKK -jaksoni (29.2.-4.3.2016) tavoitteena oli tutustua kotoutumiskoulutukseen ja digitaalisiin oppimisvälineisiin ja -ympäristöihin City of Glasgow Collegessa (COGC). Uusia välineitä testaillen blogi-teksti on nyt osittain sarjakuvan muodossa. 

cgoc_comicstrip1

Kotoutumiskoulutus on COGCssa lähinnä kielikoulutusta (English for speakers of other languages, ESOL); Suomessa kotoutumiskoulutuksessa painottuu enemmän työelämätaidot ja tiedot (ja siihen sisältyvä työssäoppiminen) sekä yhteiskuntatieto. Kielikoulutuksen tukena on erilaisia vapaavalintaisia ESOL extra -lisäaktiviteetteja, joita on mm. työnhakuvalmennus, vertaiskielituki ja ”läksykahvila”. Kielikoulutuksessa ovat mukana niin turvapaikanhakijat kuin työssä olevat maahanmuuttajat. Opiskelijoita on tällä hetkellä eniten Syyriasta, Eritreasta, Puolasta ja Kiinasta.

ESOL-koulutus jaksotettiin reilu vuosi sitten uudelleen siten, että osa opiskelijoista opiskelee aamupäivisin ja osa iltapäivisin. Näin työssäkäyvät opiskelijat voivat paremmin yhdistää kielenopiskelun ja työn. Englanti on kysytty kieli maailmalla, joten sitä markkinoidaan ja koulutetaan myös kesällä, kun muut koulutukset ovat tauolla. Ja kyllä R on ihan oikeasti R, kun Skotlannissa ollaan (ja englannin opettajakin sitä käyttää), ei tarvetta kääntää kieltä rullalle. Olisiko suomalaistaustainen viikinkijoukkio joskus eksynyt skandinaavien mukaan Skotlantiin vai toisinpäin?

Monimuotoisuus on esillä koko Skotlannin laajuisesti opetussuunnitelman yleisessä osassa sekä myös COGCn  strategiassa ja sen eteen tehdään työtä eri tavoin sekä opiskelijoiden että henkilökunnan puolella. Henkilökunta voi suorittaa monimuotoisuuskoulutuksen (Moodle-kurssi) ja saada siitä todistuksen lisäksi monimuotoisuuspinssin, jota käyttämällä voi osaltaan viestiä ja viedä asiaa eteenpäin. ESOL-opiskelijat allekirjoittavat sitoumuksen kunnioittaa toisiaan. Lisäksi COGCn monimuotoisuustiimi hakee jatkuvasti uusia välineitä (hankkeita ja kumppaneita) kehittää monimuotoisuusosaamista oppilaitoksessaan. Kulttuurienvälisyys ja monimuotoisuus ovat jo nyt vahvasti COGCn arkea: englantia osataan kuunnella vaikka aksenttia löytyisi enemmänkin.

Digitalisaation huomioiminen oppimisessa sisältyy oppilaitoksen strategiaan ja siihen panostetaan. Oppilaitoksen MyCity-opiskeluympäristö (https://my.cityofglasgowcollege.ac.uk/login.php) sisältää esimerkiksi välineitä yhteydenpitoon opettajien ja opiskelijoiden välillä, Moodle-oppimisympäristön, video- ja kuvapankin (valmiita kuvia ja omat tallenteet), kirjaston (sähköiset materiaalit) ja Mahara-portfoliotyökalun osaamisen kehittymisen seuraamiseen ja tukemiseen. Pelit ja simulaatiot ovat mukana osassa opetusta eri tavoin. Collegessa on juuri valmistunut rakennusalalle kehitetty yksinpelattava peli rakennusalan sisältöjen opiskeluun, jossa tavoitteena on pärjätä rakennusfirman toimitusjohtajana ja saada firma pyörimään taloudellisesti ja eettisesti kestävästi (esim. kestävät hankinnat ja osaavan työvoiman rekrytointi).

Merenkulkualan koulutukseen rakennettu simulaattori, joka sisältää sekä laivan kannen että konehuoneen, houkuttelee opiskelijoita etenkin kaupallisista merenkulkualan yrityksistä ympäri maailmaa. Simulaattorilla on mahdollista simuloida lukuisia laivatyyppejä, merialueita, säitä ja satamia. Merenkulkualan yritykset ovatkin oppilaitoksen suurimpia asiakkaita ja kaksi kolmasosaa alan opiskelijoista on ulkomaalaisia. Esimerkiksi Pakistan ja Angola ostavat COGCsta kansalaisilleen ammatillista koulutusta, jota omassa maassa ei ole tarjoilla. Opiskelijat suorittavat osan opinoista kotimaassaan COGCin opetussuunnitelman mukaan ja skotti-opettajien johdolla ja osan Glasgowssa COGCissa. Upouusi kampus toimii itsessään hyvänä mainoksena kansainvälisille asiakkaille.

cogc_comicstrip2

Kiinan kanssa on tehty yhteistyötä eri aloilla jo yli kymmenen vuotta. Mandariinikiina on yksi henkilökunnalle tarjottu kielikurssi ja oppilaitoksessa opiskelevat kiinalaiset opiskelijat voivat toimia tässä hyvin mentoreina kiinaa opiskelevalle henkilökunnalle. Lyhyt kielikurssi ei ehkä riitä sisältöjen opettamissa kiinaksi, mutta pienikin kielitaito voi tukea uusien asiakkaiden hankkimisessa. Kiina-yhteistyössä opetus tapahtuu  pääosin lähiopetuksena tulkin välityksellä kiinaksi.

Hämmästyttää, miten vahvasti ja ilmeisen onnistuneesti, COGC on ollut jo pidempään kansainvälisillä opetusalan markkinoilla ja miten monessa maassa se toimii. Itse he totesivat olevansa vielä alkuvaiheessa eurooppalaisessa yhteistyössä, vaikka muualla maailmalla yhteistyökumppaneita onkin. TAKKin kanssa aloitettu yhteistyö onkin tervetullut panos eurooppalaisiin verkostokumppaneihin ja toimintaan.

cgoc_comicstrip3

Joka päivä JobyTAKK-jaksollani olleet (vähintään) kaksi tapaamista toivat mukavasti pureskeltavaa. Yhtäältä nousi esiin, että meillä TAKKissa digitaaliset välineet ovat jo monessa asiassa tosi hyvin käytössä ja kotoutumiskoulutus on sisällöiltään ja menetelmiltään varsin kattavaa. Toisaalta jotain uutta: COGCssa käytössä olevan kaltaista sähköistä portfoliotyökalua olisi kiinnostavaa kokeilla. Kirjasto, tai uudemmin oppimiskeskus, erilaisine välineineen, kuulosti hyvin opiskelua tukevalta toimintatavalta ja siihen panostetaan edelleen: uusi kirjasto sijoittuu neljään kerrokseen uudella kampuksella. ESOL extrat, erilaiset kielen oppimista tukevat lisäaktiviteetit ja ehkä laajempi yhteistyö järjestöjen kanssa voisivat edelleen vahvistaa opiskelijoiden kotoutumispolkuja myös meillä.

Konkreettisesta opiskelijayhteistyötä (Skypellä) akselilla TAKK/Tampere-COGC/Glasgow ideoimme ESOL-opettajien kanssa. Ehkä jopa TAKKin ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskelija voisi hyötyä vaihtojaksosta COGCssa osana englannin opiskeluaan ja työssäoppimistaan?

Hieno oppilaitos uusien aikojen edessä! Kolme vuotta sitten City of Glasgow College muodostettiin kolmesta erillisestä oppilaitoksesta. Kesällä 2016 avattava toinen uusi kampus tuo viimein kaikki alat uusiin tiloihin kahdelle kampukselle nykyisistä erillistiloista. Mainio tutustumis- ja vaihtokohde opiskelijoille ja opettajille!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s