Ihanassa Italiassa, Jobytakk- jaksolla Arezzossa

Olin Jobytakk- jaksolla Arezzossa, Toscanan alueella 17.4- 30.4.2016. Näiden kahden viikon aikana tutustuin paikalliseen työelämään ja sisustusalan yrityksiin mm. Baldini Arredamenti tehtaaseen ja siellä erityisesti Marco Mattesinin työhön, sisustusssuunnittelija Riccardo Misestin työhön, sisustussuunnittelutoimisto Studio G: n sisustussuunnittelija Matteo Lippin työhön sekä organisaattoriyrityksenä toimivaan Open Com: iin, Georgia Carosciolin työn kautta. Lisäksi kaikkialla näkyi loistokasta arkkitehtuuria, käsityötä, taidetta, historian havinaa, todella vanhaa arvokasta kulttuuriperintöä.

ENSIMMÄISET PÄIVÄNI AREZZOSSA:

Huoneistoni oli Arezzon historiallisen keskustan ytimessä, keskiaikaisten rakennusten ympäröimänä.Minulla oli pieni puutarha, joka oli jo vihreänä ja osa kukista kukki, kirkonkellot kilkattivat monta kertaa päivässä, linnut aloittivat aamulla musisoinnin.

WP_20160428_008

 

Työviikkoni alkoi tapaamisella läheisellä aukiolla kahvien merkeissä organisoijayrityksen Open Com:in edustajan ,Georgian kanssa. Georgian ja sisustussuunnittelija Riccardon  kanssa lähdimme siitä sitten  autolla käymään seuraavien päivien tutustumiskohteessani mittatilauskalusteita valmistavassa tehtaassa Baldini Arredamentissa,  lisäksi kävimme Riccardon toimistolla.Kaikki tapaamani ihmiset olivat erittäin ystävällisiä, hymyileväisiä ja positiivisia.

20160419_113148

 

Vapaa-ajallani kävelin Arezzon historiallisessa keskustassa, ihastelin kauniita kivirakennuksia, veistoksia, pieniä kujia.Kevät oli jo pitkällä ja ilma oli sopivan lämmin ja puutarhat vihreitä. Arezzo on Tamperetta noin puolet pienempi kaupunki, jossa olo tuntui turvalliselta ja öisin kaupunki hiljeni eli sai hyvät yöunet.

575

WP_20160429_007

Toisena työpäivänä Baldini Arredamentin edustaja Marco haki minut jälleen aukiolta ja vei tutustumaan tehtaan töihin, lisäksi pääsin Marcon mukaan asiakastapaamiseen; Arkkitehti kertoi toivomansa mittatilauskalusteiden yksityiskohtia erääseen ravintolatilaan, tilasta oli pohjapiirustus, jota käytettiin keskustelussa apuna. Palaveri oli Italiaksi, mutta elekielestä ymmärsin pääperiaatteet.Tapaamisen jälkeen palasimme tehtaalle. Ruokatauolla suurin osa työntekijöistä menee koteihinsa ,mahdollisesti hakevat lapset koulusta, tekevät ruokaa perheelle ja lounastavat yhdessä klo.13- 15.Sen jälkeen tehdään töitä 18- 19 asti.  Tauon jälkeen tutustuin jälleen tehtaan töihin ja laitteisiin enemmän.Mittatilauskalusteita suunniteltiin myös Pradalle, näistä en saanutkaan ottaa kuvia.Työntekijät olivat erittäin ammattitaitoisia sekä suunnittelussa että toteutuksessa. Tietokoneohjelmalla tehdyistä suunnitelmista tehtiin koekappaleet asiakkaalle hyväksyttäväksi.  Työt tehtiin sekä käsityönä, että modernien koneiden avustuksella.

20160419_112153

Baldini Apartementos työntekijöitä. Uudet toimisto ja Showroom olivat juuri tekeillä, tässä väliaikaiset toimistotilat.

 

Baldini tehtaalla ja Italialaisen perheen vieraana

Tapaaminen jälleen keskiviikko aamuna lähialueen kahvilassa, josta Marco haki minut autollaan puutarvikeliikkeen kautta tehtaalle.Tutustuin tietokonesuunnitelmiin ja tekeillä oleviin projekteihin.

20160420_10230020160420_102602

Lisäksi lähdin tehtaan omistajan Lucan ja hänen siskonsa kanssa tutustumaan toiseen tehtaaseen, Multi Tranciati srl, joka mm.suunnittelee ja toteuttaa uniikkeja pintoja seinille, lattioihin, kalusteisiin yms. He tekevät niin perinteisin menetelmin intarsiatöitä, kuin myös laserilla mitä erilaisimpia leikkauksia, pintoja, kaiverruksia.Täälläkin mainittiin Italiankielisissä keskusteluissa mm.Prada ja Hermes.

051

Hermesin logo marmoriin kaiverrettuna

20160420_114209

Baldini tehtaan omistaja Luca kutsui minut heille lounaalle perheensä kanssa.  Asunto oli kaunis vanhasta rakennuksesta kunnostettu kivitalo, syömässä olivat perheen äiti Daniela ja isä Luca sekä heidän  kaksi poikaansa. Ruoka oli erittäin hyvää ja seura ystävällistä ja huomioivaa. Englanninkielen osaamisessa oli monilla hankaluuksia, mutta pärjäsimme hienosti italialla, englannilla ja elekielellä, yritin välillä suomeakin.

Lounaan jälkeen hetkeksi tehtaalle ja sitten Marcon kanssa laadukkaiden käytettyjen huonekalujen myymälään.

Illaksi sain kutsun pizzalle Lucan perheen kotiin. Sain hyvää tietoa pizzasta, monenlaista laatua syödäkseni ja todella lämpimän vastaanoton, koko perhe oli jälleen paikalla ja lisäksi toisen pojan tyttöystävä.Perheen pojat myös esittelivät projektejaan, koko perhe oli hyvin taiteellinen ja toinen pojista opiskeleekin taideaineineita ja on mm. suunnitellut laukkumalliston, jonka on valmistanut pradan ompelija. Perhe oli myös erittäin kiinnostunut Suomesta ja pelottelinkin heitä eksoottisilla tavoillamme,saunomisella, vihtomisella ja jäissä uimisella.😁Puhdas luonto järvineen ja metsineen sekä yötönyö saivat heidät innostumaan Suomilomasta.Luca ja Daniela toivat minut autolla Arezzoon ja vielä esittelivät hienoja tutustumiskohteita kaupungissa, asunnollani olinkin sitten puolenyön aikaan.

20160420_225043

Torstai

Lähdimme Marcon ja Georgian kanssa autolla upeaan Siennaan ,jossa Marcolla oli tapaamisia koskien ravintolan uudistustöitä.Palaveri Italian kielllä oli pitkä, äänekäs ja monieleinen☺ Jotakin draamaakin siinä taisi kehittyä, mutta selvittelivät sen siinä. Söimme hienon ja maistuvan lounaan ravintolan omistajan tarjoamana. Automatka takaisin venyi usean tunnin mittaiseksi, tiesulkujen takia, mutta maisemat olivat upeita.

20160421_112701

20160421_113706

20160421_113920

 

20160421_123336

20160421_124122       20160421_122301

PERJANTAI

Marco tutustutti minut  Coco design:in, lapsille suunnatun ekologisen malliston perustajaan,  suunnittelija Roberta Galantinoon. Lähdimme noin puolentunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan keskiaikaiseen kylään, Lucignanoon. Toscanan alueella näkee vähän väliä vuoria joiden huippua koristaa vanha linna ja kyliä jotka laskeutuvat vuorenhuipulta alaspäin. Tämä kylä oli kaunis esimerkki tällaisesta, muurin ympäröimä täysin vanhojen kivirakennusten asuttama,  idyllinen kylä. Söimme herkullisen paikallisen pasta lounaan, ulkoterassilla, upeissa maisemissa.

20160422_130545

VIIKONLOPPUNA  äitini ja siskoni tulivat minilomalle Arezzoon ja kävimme junalla Firenzessä, joka pursusi ihmisiä, upeita yltiöpäisesti koristeltuja rakennuksia, taideaarteita. Tässä kuvia Firenzestä,Palazzo Pittistä ja sen puutarhasta, Gardino di Bobolista. Sanat eivätkä kuvat riitä kertomaan siitä kauneudesta ja mahtipontisuudesta.

Viikonloppuna lisäksi shoppailimme Arezzossa, tutustuimme paikallisiin nähtävyyksiin, herkuttelimme Italialaisella ruoalla ja hyvällä viinillä

20160424_120948

20160424_123841-220160424_142500

20160424_153334

TOINEN TYÖVIIKKO

Maanantai oli vapaapäivä Italialaisille ja sainkin vinkin antiikkimarkkinoista päivän ohjelmanumeroksi.Arezzossa oli siis suuret antiikkimarkkinat, jotka toivat Arezzon kaduille isot väkimassat, markkinoilla oli antiikkiesineitä, huonekaluja, koruja ym… Pitkään siellä kiertelinkin,  mutta pidin päänkylmänä suuremmilta ostoksilta.Tapasin torilla myös pikaisesti sisustussuunnittelija Riccardon,  jonka työhön tutustuisin loppuviikolla.

20160425_180100

Tiistai ja keskiviikko

Georgian kanssa tapasimme Arezzossa läheisessä sisustussuunnittelutoimistossa, Studio G:ssä, jossa minut esiteltiin sisustussuunnittelija Matteo Lippiin.Tutustuin myymälään tuotteisiin, tapetti- ja kangasmallikirjoihin, näytteisiin.  Suunnittelija esitteli minulle tekemiään tietokoneavusteisia suunnitelmia sekä huonekalu -ja keittiökalustemallistoja. Mallikirjoja löytyi mm.seuraavilta: Christian  Lacroix, Le Corbusier, Ralph Lauren, Hermes,

20160427_171048

20160426_162011

629

695

 

Viimeiset työpäivät

Sisustussuunnittelija Riccardo Misesti esitteli minulle suunnittelemiaan kohteita   Arezzossa. Kävimme mm. vanhasta luostarista kunnostetussa, nykyisin Oklahoma Universityn omistamissa tiloissa sekä uudistuksen alla olevassa leipomossa, jossa erityisesti myymälä/kahvilatilaa laajennettiin.Lisäksi hän vei minut alle tunnin matkan päässä olevaan Cortonan kylään, joka sekin vuoren huipulta valui pitkin rinnettä,todella kaunista. Lisäksi hän näytti minulle toimistollaan tietokoneohjelmilla tehtyjä suunnitelmia aiemmista ja meneillään olevista projekteista. Sain myös luvan käyttää kuvia opetustyössäni.

20160428_112646

20160429_115639

Tapasin vielä Georgian ja Marcon jäähyväisten merkeissa, cappuccinot tiskillä, vitsailivat jo kovaa kahvinkulutustani.Ehkä Suomessa seuraavan kerran tavataan.

20160426_133910

 

Viimeinen ilta Arezzossa oli lämmin ja taivas hehkui punaisen sävyissä, haikein mielin järjestelin paluumatkaa, mutta toisaalta oli ihana ajatus myös mennä kotiin.

WP_20160428_018

Lentoni lähti Roomasta ja junanvaihtojen välillä olikin sen verran aikaa, että tein muutaman tunnin pikavisiitin Rooman kaduille, pääsin haistelemaan Rooman rentoa, suuren kaupungin tunnelmaa sekä tietysti ostamaan ainakin Rooma jääkaappimagneetin.

WP_20160430_001

AJATUKSIA MATKALTA

Lähdin matkaan yrittäen pitää mielen avoimena tulevalle, tilanteen mukaan mennään, liikoja suunnittelematta sekä rennolla otteella. Matkalla välillä saattoikin käydä niin, että juna ei tullutkaan tai oli myöhässä reilustikin, päiväohjelma ja ajat muuttuivat lennossa ja välillä tapaamispaikka ja aika selvisi vasta viimetipassa, englanninosaajia myös saattoi olla harvassa. Mutta kaikki selvisi  loppujen lopuksi ja vielä positiivisella lopputuloksella.  Sain matkan varrella monilta Italialaisilta neuvoja ja apuja tarvittaessa, yleeensä Italian kielellä 😊.Työelämässä  tärkeää tuntui myös olevan tapaamiset kasvotusten yhteistyökumppaneiden kanssa, sosiaaliset -ja sukulaisuussuhteet olivat myös tärkeässä roolissa. Huomasin, että kaunoja ei kannettu ja asiat käsiteltiin heti tai ainakin pian jos jokin vaivasi.Lisäksi keskusteluissa mainittiin usein mm. Prada,   Hermes..Pradan toimeksiannot olivat haluttuja yrityksen menestyksen kannalta. Työhöni sain  paljon kuvamateriaalia teoriapäiviini, loin hyviä kontakteja Italiaan, mahdollisesti opiskelijoiden tulevia työssäoppimisiakin ajatellen.

Olen erittäin kiitollinen näin ainutlaatuisesta tilaisuudesta päästä tutustumaan toisen kulttuurin ihmisiin, heidän työhönsä ja pieneen palaan yksityiselämääkin. Sain aitoja kontakteja, aitoihin italialaisiin ihmisiin. Turistina olisi paljon jäänyt kokematta. Toivottavasti tapaan tulevaisuudessa vielä näitä Italiassa tapaamiani lämpimiä ihmisiä. Positiivinen ajattelu, rento ote elämään ja elämästä nauttiminen olisi hyvä muistaa pitää elämän repussa mukana, pieni pala Italiaa matkassa.

La Vita e’ bellaWP_20150620_004

 

Kirjoittaja on sisustusalan kouluttaja TAKKissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s