Kohti Arezzoa – 3 viikkoa harjoittelussa Italiassa

Buongiorno Arezzo!

Kun ensimmäisen kerran kuulin mahdollisuudesta lähteä suorittamaan harjoittelua ulkomaille, olin enemmän kuin innoissani. Päätin siltä istumalta, että minä haen mukaan.

Hakemuksen kirjoittaminen oli lopulta vaikeaa, itsensä kehuminen on yllättävän haastavaa. Nivan Annin kannustuksella sain hakemuksen tehtyä ja Anni hakemuksen edelleen Arezzoon lähetti. Piinallisen pitkän odotuksen jälkeen tuli tieto, että minulle oli paikka löytynyt! Asiat alkoivat tästä tapahtua nopealla tahdilla, koska lähtöön oli vain kuukausi.

Panoraamakuva Arezzosta

Panoraamakuva Arezzosta

Viikko 1

Lähtöpäivä koitti vihdoin. Muutaman tunnin unien jälkeen hyppäsin aamu neljältä junaan Tampereella. Lentoni kohti Roomaa lähti ani varhain. Roomasta minun oli tarkoitus matkustaa junalla edelleen Arezzoon. Kouluttajani Ilse Brandtin ohjeistuksella löysin tieni helposti läpi lentoaseman junalaitureille. Edessä oli vielä 2,5 tunnin junamatka perille.

Junaan päästyäni ilmoitin OpenComin yhteyshenkilölle Giorgialle olevani matkalla. Sain häneltä tarkemmat ohjeet, kuinka löytäisin asunnolle, missä seuraavat kolme viikkoa majailisin. Olin lopen uupunut, kun raahasin matkalaukkuani portaita pitkin neljänteen kerrokseen. Asunnolla minua olivat vastassa viisi espanjalaista kämppäkaveriani 🙂 Mielenkiintoiset kolme viikkoa olisivat edessä.

Kun kello maanantai aamuna soi, oli pahin uupumus poissa. Siihen kummasti auttoi, kun nukkui kymmenen tunnin yöunet. Aloin malttamattomana valmistautua ensimmäiseen käyntiini työpaikalle. Giorgian kollegan, Saverion, oli tarkoitus hakea minut aamulla puoli yhdeksän aikaan ja viedä tutustumaan työpaikkaani. Italialaisille sovittu aika tuntuu olevan suhteellinen käsite, tämän sain heti ensimmäisenä aamuna huomata, kun Saverio oli lähes puoli tuntia myöhässä.

Hieman kello yhdeksän jälkeen saavuimme Evoluzione Tenden pihaan. Olin innoissani, tämä tulisi olemaan työpaikkani seuraavat kolme viikkoa. Innostukseni hieman laantui, kun kävi ilmi, ettei kukaan puhunut englantia ja minun italian osaamiseni oli olematonta. Paikalla oli onneksi myös Valeria, joka hieman osasi englantia ja ymmärsimme jotenkuten toisiamme.

Työ alkoivatkin heti. Sain ensi töikseni maalattavakseni rottinkisen pöytäryhmän, joka kaipasi uudistusta.

Rottinkinen pöytäryhmä ennen ja jälkeen maalauksen

Rottinkinen pöytäryhmä ennen ja jälkeen maalauksen

 

Tiistai aamu alkoi bussin metsästyksellä. Olin edellisenä iltana käynyt OpenComin toimistolla ja saanut apua bussien kanssa. Silti mieli ei ollut kovin luottavainen, kun aamulla pysäkille saavuin. Useammalta kuskilta kysyin mihin bussi oli menossa, kunnes oikea vihdoin löytyi. Navigaattorin avustuksella osasin jopa jäädä oikealla pysäkillä pois! Töihin päästyäni jatkoin edellisenä päivänä kesken jäänyttä maalausta.

Keskiviikkona oli kiire päivä. Aamun aikana piti saada seitsemän terassimarkiisia valmiiksi. Valeria nauroikin aamulla, että tehdään naistenpäivän kunniaksi kaikki miesten työt kahdestaan J Homma oli rankkaa, mutta saatiin kaikki valmiiksi ennen kuin minun piti lähteä bussille juoksemaan.

Torstaina oli ohjelmassa verhojen ompelua Pradalle, ja perjantaina tehtiin istuintyynyjä. Voin kertoa, että kankaan leikkaaminen oikealla kädellä ei näin vasenkätiselle ole kovin helppoa 😉 Sakset eivät vasempaan käteen kuitenkaan istuneet, joten ei ollut vaihtoehtoja. Viimeisellä viikolla leikkaaminen alkoi sujua jo hyvin, mutta alkuun Valerialla oli erittäin hauskaa leikkaamistani seuratessaan.

Perjantai menikin tukkoisissa merkeissä. Torstaina oli ensimmäinen lämpimämpi päivä ja se meni kaupunkia tutkien. Kevätaurinko on petollista ja taisinkin vilustuttaa itseni. Päätin levätä kunnolla ja meninkin aikaisin nukkumaan. Lauantaina Arezzossa järjestettiin Garden Expo -tapahtuma ja halusin siellä päästä käymään. Evoluzione Tendellä oli siellä oma osastonsa ja Valeria saikin Barbaralta liput, jotta pääsimme tapahtumassa käymään. Messut olivat kyllä omanlaisensa kokemus. Enemmän tuli kyllä kirpputori mieleen. Ainoat kunnon messuosastot olivat Evolutione Tendellä sekä muutamalla puutarhatuotteiden myyjällä.

Expo Garden kyltti tehty täysin hiekasta ja siemenistä

Expo Garden kyltti tehty täysin hiekasta ja siemenistä

Viikko 2

Viikko alkoi sairastellen ja maanantain lepäsinkin vain. Iltaa kohden olo alkoi kuitenkin paranemaan ja päätin mennä seuraavana päivänä töihin. Valeria oli maanantaina ommellut tyynyaihioita, jotka minä pääsin täyttämään ja sulkemaan. Tyynyt menivät asiakkaan tilaukseen, joten oli oltava erityisen tarkkana. Hieman kyllä jännitti ommella ensimmäistä kertaa moneen vuoteen, mutta hyvin se alkoi sujua.

Keskiviikon ja torstain leikkelin ja yritin ommella toiselle asiakkaalle tyynynpäällisiä. Kangas oli kuitenkin hyvin hankalaa kohokuvioista plyysiä eikä kuviot osuneet mitenkään kohden. Kolmatta kertaa päällistä purkaessani, päästi Valeria minut kärsimyksestäni ja tuli auttamaan. Vierestä ihaillen seurasin kun 20 vuotta ompelijana toiminut Valeria ompeli kankaat tyynyiksi käden käänteessä. Perjantaina taas teimme markiiseja ja verhoja.

Lauantaina lähdin aamutuimaan viikonlopun viettoon Firenzeen. Tätä olin odottanut ja paljon. Perille päästyäni suuntasin ensin viemään tavarani hostellille ja lähdin saman tien kiertelemään kaupunkia. Firenzessä tuli ensimmäistä kertaa tunne, että olen Italiassa. Pienet ja kapeat kadut olivat kuin suoraan postikortista. Historia huokui rakennuksista ja vastaan tuli toinen toistaan hienompia. Kaupungissa on myös paljon kuuluisia nähtävyyksiä. Tämä tarkoittaa toki myös suuria turistilaumoja, mutta onneksi pahin turistikausi ei vielä ollut käynnissä.

Firenzen kohokohta oli ehdottomasti Bobolin puutarha ja Palazzo Pitti. Sain siellä kulumaan monta tuntia. Pukumuseossa tuijottelin kattomaalauksia ja huonekaluja muiden tutustuessa niihin pukuihin. Paljon jäi vielä muutakin nähtävää, ehdottomasti pitää uusi visiitti kyseiseen kaupunkiin tehdä.

Firenze kuvattuna Bobolin puutarhalta päin

Firenze kuvattuna Bobolin puutarhalta päin

 

Viikko 3

Alkuviikko kului markiiseja korjatessa sekä ulko- ja sisäverhoja tehden. Pääsimme myös liikemarkiiseja Pradalle ja Miu Miulle tekemään. Hauska oli kyllä nähdä, kuinka käsityönä kaikki tehdään.

Liikemarkiisit Pradalle ja Miu Miulle

Liikemarkiisit Pradalle ja Miu Miulle

 

Torstaiaamun Valeria oli poissa. Työllistin itseni siistimällä showroomia. Pienellä saa kyllä ison muutoksen aikaan. Välillä jo pelkkä pölyjen pyyhintä auttaa 😉 Perjantaina olikin vähän haikea fiilis jo aamusta, kun tiesi, että se on viimeinen työpäiväni. Sain ommella kotiin vietäväksi muutaman tyynyliinan ja päivä muutenkin oli erittäin leppoisa.

Iltapäivästä hyvästelin kämppäkaverini. Giorgialta sain kyydin rautatieasemalle. Kotimatka alkoi. Ennen sunnuntain lentoa minulla oli onneksi vielä päivä aikaa tutustua Roomaan. Jalat olivat kyllä kovilla, kun taivalsin Rooman katuja ristiin rastiin koko lauantain. Paljon on sielläkin nähtävää ja olikin pakko karsia kohteita. Päivässä ei millään ehdi nähdä kaikkea.

Pietarinkirkko

Pietarinkirkko

Arrividerci Italia!

Kevään tullessa ihmiset ovat havahtuneet talven tuhoihin ja tilaustöitä olikin paljon. Kolme viikkoani kuluivatkin suurilta osin Valeriaa näissä auttaen. Työtehtävät olivat monipuolisia ja opin paljon uutta. Hauska oli myös huomata, kuinka Valerian englanninkieli parani kolmen viikon kuluessa. Olisin kuulemma myös saanut jäädä sinne töihin J Kotona ei kyllä tähän tarjoukseen kovin suopeasti suhtauduttu 😉

Kaiken kaikkiaan aivan mahtavat kolme viikkoa sain Italiassa viettää. Vaikka italiankieltä en osaakaan, tuli englannilla, elekielellä ja Google kääntäjällä lopulta ihan hyvin toimeen. Voin myös luvata, etten hetkeen syö pastaruokia 😀

Kiitos vielä tästä mahdollisuudesta Ilselle ja Annille sekä tietysti OpenComille, joka harjoittelupaikan minulle etsi. Ikimuistoinen kokemus, jota en varmasti tule unohtamaan.

Minä ja Valeria "ajelulla" :)

Minä ja Valeria ”ajelulla” 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s