Kaksi viikkoa mittarissa

Niin se aika vaan kiitää ja enää viimeinen viikko Arezzossa ja ylipäätänsä Italiassa jäljellä. Toiseen viikkoon kuului seikkailuja, uusia tuttavuuksia ja paljon töitä. Täällä työrytmini on täysin erilainen kuin mihin olen Suomessa tottunut ja vapaita viikonloppuja ei ole näkynyt.

Kun aloitin työt, tein töitä muiden työntekijöiden tavoin seitsemän päivää putkeen. Normaalisti ravintola suljetaan vain kerran, joskus kahdesti viikossa. En ymmärrä kuinka ihmiset jaksavat kyseistä työrytmiä. Itse teen vain lounasvuoroa, mutta muilla töitä on myös illallisen aikaan klo 20-22,  jolloin työt venyvät puolille öin.

Töiden jälkeen olen aina kirmannut tutkimaan lähiseutuja, tutustunut paikallisiin ja nauttinut kaupungin useista kahviloista ja puistoista. Ensimmäisenä virallisena vapaapäivänä lähdimme työkaverini moottoripyörällä Cortonan kaupunkiin. Söimme pienessä paikallisessa ravintolassa ja huristelimme 750 metrin korkeuksiin katsomaan alhaalla aukenevia maisemia ja vanhaa linnaa. Aluksi moottoripyörän kyydissä hieman jännitti, mutta pian opin nauttimaan tuulenvireestä kasvoillani ja ohi kiitävistä pikkukylistä. Täällä skootterit ja moottoripyörät ovat autoja kätevämpiä, sillä varsinkin kaupungissa kadut ja kujat ovat kapeita.

Maisema Cortonan yläpuolelta.

Olen aivan rakastunut paikallisten rentoon elämänasenteeseen. Ravintolaan on tullut useita pöytävarauksia ja juhlatilaisuuksia harjoitteluni aikana. Kyseisinä päivinä on ollut varsin vauhdikasta ja päivä on mennyt pöytiä kattaen ja annoksia vieden. Siitä huolimatta asiakkaat ja työporukka pysyvät yllättävän rentoina. Samanlaisissa tilanteissa suomalaisilla olisi jo varmasti menneet hermot.
Aluksi koin hieman haastavaksi paikallisten aikakäsityksen – ensimmäisellä viikolla olin töissä päivittäin 15 minuuttia etuajassa, kun muut saapuivat paikalle noin puolisen tuntia sovitun ajan jälkeen. Jos sovitaan, että nähdään aamukymmeneltä, niin se voi tarkoittaa mitä tahansa aikaa kello 10 jälkeen. Myös kavereiden kanssa tämä on tullut huomattua – jos kaveri sanoo tulevansa paikalle muutaman minuutin kuluttua, niin ei kannata kiirehtiä kohtaamispaikkaan ainakaan puoleen tuntiin.

Täällä kahvinjuontini on muuttunut. Päivässä menee useita espressoja ja ajatus kotimaassa litkitystä suodatinkahvista tuntuu vieraalta. Töiden jälkeen kahvilassa tulee otettua yleensä cappuccinoa. Kävin testaamassa eräänä päivänä Arezzon tunnetuimman kahvilan Cafe Dei Costantin, joka vilahtaa myös elokuvassa La Vita E Bella. Palvelu paikassa oli erinomaista ja tunnelma hyvä. Istuin siellä lähes tunnin nauttimassa kahviani.

Arezzosta löytyy todella monenlaisia paikkoja. Historiaa rakastaville kaupunki on yksi ulkoilmamuseo, sillä keskusta on täynnä kauniita vanhoja rakennuksia, katedraaleja ja mukulakivikatuja. Itse olen erittäin mieltynyt suuriin puistoihin ja kaupungin lähistöllä kohoaviin kukkuloihin. Olen käynyt vaeltamassa kaupungin ulkopuolella ja tutustunut eri alueisiin. Maanantait ovat täällä vähän kuin Suomen sunnuntait ja monet paikat ovat kiinni ja paikalliset käyvät silloin enemmän ulkona syömässä.
On ollut hauskaa tutustua erilaisiin baareihin ja ravintoloihin. Paikallisten ystävieni kanssa olemme useana iltana istuneet Aurora-nimisessä taiteilijanuorten suosimassa baarissa juomassa erittäin halpoja ja isokokoisia gin&toniceja (joita tehdessä baarimikko ei käytä minkäänlaisia viinamittoja) ja toisena iltana olen nauttinut ystäväni kanssa hienomman cocktail-baarin Aperol Spritzistä, joka on paikallisten tyypillinen juomavalinta.

Ravintola, jossa söimme Cortonan lähistöllä.
Enää viimeinen viikko Italiassa, johon kuuluu vielä muutama reissu, läksiäiset sekä pari päivää Roomassa. Elämää täällä tulee ikävä. Olen niin kiitollinen TAKKille tästä mahdollisuudesta päästä oppimaan ja kokemaan ravintola-elämää Italian suunnilla.

Nina/TAKKin tarjoilijan ammattitutkinto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s