Arezzo, kulttuuri ja vapaa-aika nro.3

bty Työharjoittelu oli pääsääntöistä työtä ja yllättävän kuluttavaa. Kuuntelet Italiaa ja yrität ymmärtää kieltä ja samalla puhut itse englantia ja yrität tulla ymmärretyksi. Aivot kuormittui ekana viikkona siitä yllättävän paljon. Onneksi tätä kaikkea tasapainotti vapaa-aika jolloin kerkesin tutustumaan paikalliseen kulttuuriin sekä nähtävyyksiin ja kierrellä ympäriinsä kaikessa rauhassa, se oli terapiaa.

Arezzo on 100 000 asukkaan kaupunki, jossa on tarjolla turistille vaikka ja mitä. Arezzossa on useita museoita, galleriota sekä vanhoja kirkkoja ja katedraaleja.

Pienien kapeiden katujen varrelta löytyy tunnelmallisia kahviloita ja pieniä myymälöitä. Myymälöissä on täysin normaalia että omistajan koira tulee ovella vastaan. Jopa postissa asiakkaat asioivat lemmikkit mukanaan.

Keskustassa on useita kohtaamispaikkoja kuten isot aukiot ja kahvilat sekä siellä sijaitsevat merkki brändien-liikkeet, isommat vaatemyymälät ja ravintolat, kaikki nämä löytyvät kävelymatkan päässä toisissaan. Kauppojen aukioloajat vaihtelevat paljon ja valtaosa niistä sulkeutuu keskipäivällä muutamaksi tunniksi ja aukeaa iltapäivällä uudelleen. Italialaiset pukeutuvat tyylikkäästi ja ovat muodin edellä kävijöitä ja liekö tuo ihme sillä suuria muotiguruja ja vaatesuunnittelijoita tulee Italiasta lukuisia. Joka pienet lapset ovat puettu viimisen päälle tyylikkäästi. Tällä hetkellä keinoturkikset ja helmillä kirjaillut vaatteet sekä isot kukkakuosit ovat selkeästi muodissa ja niitä löytyy joka vaateliikkeen valikoimista. Myös käsilaukut ja jalkineet ovat näyttäviä ja nahkatuotteet ovat täällä suhteellisen edullisia. Kaduilla kulkiessa ilma ei ole mitenkään raikas vaan hyvin tunkkainen eikä pienintäkään tuulenvirettä ole. Lukuisat parfyymit sekoittuvat keskenään ja tuntuu kuin olisin keskellä tallinnan tax freetä. Ihmiset tupakoivat hyvin paljon ja esimerkiksi työpaikoilla sisällä tupakointi on täysin normaalia.

Kaupungin rakenne on siitä mielenkiintoinen sillä ympärillä voi olla upeita uusia rakennuksia, isoja puistoja, kiireisiä ostoskatuja ja vieressä yht’äkkiä vaikka historialliset Amfi teatterin rauniot. Patsaita näkee kaduilla runsaasti. Arkkitehtuurisesti tämä on paratiisi. Sain kulutettua lukuisia tunteja kävellessä kaupungin korkeimmalle huipulle ja sieltä pikku hiljaa alas valuen pieniä katuja pitkin. Suuren osan ajasta vei se, että jäin paikalleni ihailemaan upeita rakennuksia ja niiden yksityiskohtia, kaikki ne upeat holvikaaret ja erikoiset ovet sekä puutarhat ja puistot talojen välissä.

Italialainen kulttuuri näkyy arjessa monella tapaa. Suurin hämmästykseni oli ehkä se, että kesken työpäivän ihmiset lähtevät koteihinsa syömään ja liikkeet sulkeutuvat siksi aikaa. Töihin palataan ruokailun jalkeen ja saatetaan tehdä hyvinkin pitkää päivää. Maanantaista perjantaihin painetaan töitä ja lauantaisin ihmiset ovat liikkeellä runsain joukoin. Kaupungilla ollessa voisi luulla että jossain jaetaan ilmaisia ämpäreitä tai on rajut alennusmyynnit vaan ei, tämä on tyypillistä että lauantai on vapaa päivä ja silloin tavataan ystäviä ja shoppaillaan.

btySunnuntaina näkyy katolilainen kulttuuri, ihmiset menevät kirkkoon ja tämän jälkeen syödään perheen/sukulaisten kesken pitkään ja hartaasti. On täysin normaalia, että ruokailuun voidaan käyttää tunteja. Se on yhdessä oloa ja keskustelua. Aterian valmistamisen eteen on nähty vaivaa ja käytetty ehkä parempia raaka-aineita niin siksi se nautitaan kaikessa rauhassa perheen kesken.

Liha ja maitotuotteet ovat hyvinkin kalliita verrattaen suomen hintatasoon. Kaupoista leikkeleet ja juustosiivut on pakattu muutaman kappaleen paketteihin ja hinta voi helpostikkin olla yli 3€. Maito myydään muovipulloissa. Kermaviiliä, ruokakermaa ja juustoraastetta ei sellaisenaan kaupoista löytynyt. Vihannekset ja hedelmät olivat taas puolestaan paljon edullisempia suomeen nähden. Limut ja mehut ovat halpoja, tosin italiassa ei tunneta käsitettä palautuspullot mistä taas suomi kerää pointsit. Viinejä myytiin ihan tavallisissa lähimarketeissa ja niitä sai ostaa mihin tahansa kellon aikaan markettien auki ollessa. Skumpat, valkkarit ja punkut olivat alkaen 1,80€ ja siitä ylöspäin. Vahvoja alkoholituotteita oli myös lähimarketeissa myynnissä ja hintatasoltaa puolta halvempia kun  suomessa. Niitä säilytettiin lukollisten lasiovien takana ja syy tähän myymälävartijan mukaan oli puhtaasti se, että varkauksilta vältyttäisiin tälläisellä käytännöllä. Samoin kalliimmat ihonhoito tuotteet olivat lukkojen takana. Juomavesi täytyy ostaa kaupoista sillä kraanasta tuleva tavara kelpaa vain hampaiden pesuun ja peseytymiseen. Se maistuu oudolle ja haisee voimakkaasti kloorille. Tästä pääseekin jouhevasti jätehuoltoon. Keskustan alueella kerrostalojen kaduilla on pitkiä rivejä täynnä roskiksia ja lajittelu on sellainen asia mikä täällä toimii. Pömpeleitä on paljon ja kaikissa on selkeät merkinnät mitä mihinkin tulee, lasi, keramiikka, muovi, pahvi, pullot, biojäte, elektroniikka sekä sekajäte ja tämän homman nämä täällä kyllä osaa. Jäteauto tyhjentään roskikset 3 kertaa viikossa.

Yritin kysellä paikallisilta sekä työkavereilta mitä ihmiset tekevät vapaa-aikana. En saanut oikein päteviä vastauksia keneltäkään mutta sen verran sain selville että kaupungissa sijaitsee 2 elokuvateatteria, kylpylä ja sisäluistelurata. Toisaalta ymmärrän hyvin jos painaa töitä aamusta iltaan niin eihän sitä aikaa harrastuksille ole. Ohjaajani tytär harrastaa sähköpianon soittoa ja kerran pääsin mukaan soittotunnille ihmettelemään.

Luehan myös seuraava osio nro 4. jossa voisin turista hieman joulutapahtumasta sekä vierailustani Vatikaaneissa ja Roomassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s