Al lavoro

Työpaikalle kuljetaan mahtipontisen Porta San Lorentinon kautta.

Työpaikkani Blend Creative Agency on pieni, brändien ja visuaalisen identiteetin rakentamiseen erikoistunut mainostoimisto. Omistaja Federico on valokuvaaja ja luova johtaja. Projektipäällikkö Valentina ja graafikko Simona ovat kaksi muuta toimistossa päivittäin olevaa työntekijää. Lisäksi toimistolle tekevät freelancereina töitä sosiaaliseen mediaan erikoistunut Chiara ja copywriter Sofia.Työkaverit puhuvat hyvää englantia, ja heihin on helppo tutustua. Välillä he hoitavat työasioita italiaksi, ja huomaan ilokseni, että pystyn ymmärtämään vähintäänkin sen mistä he puhuvat keskenään.

Itse työ vaikuttaa täällä hyvin samankaltaiselta kuin Suomessa. Asiat ovat samoin kuin Suomessa, ja sitten taas eivät. Asiakkaat ovat samanlaisia, verkkoprojektit ovat samanlaisia, ongelmat ovat samanlaisia. Tapa suhtautua ongelmiin ei. Esimerkki: Netti ei ole toiminut koko päivänä. Suomessa toimisto olisi kriisin partaalla, hätätila julistettu ja langat Netsecureen kuumina. Täällä asia todetaan, ei toimi niin ei toimi. Joku jossain on ehkä katkaissut jonkin piuhan tai jossain tehdään huoltoa, huomenna saattaa tilanne olla toinen. Odotamme huomiseen. Seuraavana päivänä netti toimii moitteettomasti.

Tulostimilla lienee jokin kansainvälinen sopimus minua koskien. Myöskään Italiassa tulostin ei suostu toimimaan silloin kun minä sitä tarvitsen. Porca miseria!

Toinen mielenkiintoinen ero Suomeen verrattuna on työaika. Aamu alkaa kymmenen, puoli yhdentoista aikaan. Yhden maissa alkaa lounastauko, joka kestää parisen tuntia. Karkeasti työpäivä jakaantuu aamupäivän kolmeen tuntiin ja iltapäivän/illan neljään, viiteen tuntiin. Eli töitä tehdään keskimäärin kahdeksan tuntia kuten meilläkin. Lounastauolla kaikki menevät kotiin syömään. Einekset ovat italialaisille tuntematon käsite, ja mikroaaltouuneja ei näy missään. Työpaikalta löytyy kaasuliesi ja kaikki tarvittava aterian valmistamiseen, jos joskus tuntuu siltä ettei jaksa lähteä kotiin.

Vaikka alkuun suomalaiseen mentaliteettiin parin tunnin ruokatauko tuntuu laiskottelulta, ovat italialaiset tehokkaita töissä ollessaan. Totta kai välillä työkavereiden kanssa jutellaan kuten Suomessakin, mutta epäilen että osittain oma läsnäoloni aiheuttaa tavallista enemmän taukoja ja jutustelua. Työaikaa ei ainakaan Blendissä lasketa, vaan työtä tehdään silloin kun täytyy, ja vapaata pidetään, kun on sen aika.  Toimistossa on nyt kiireinen aika, sillä Italiassa elokuu on lomakuukausi, jolloin kaikki pysähtyy, kuten meillä heinäkuussa. Niinpä kaikki haluavat kaiken valmiiksi ennen lomia, ja hässäkkää piisaa. Toimistolla on hyvä työtilanne, ja tuntuu että pieneksi toimistoksi asiakkaita on paljon. Onneksi välillä on aikaa myös kahvitella.

Kun toimistossa keitetään kahvit, tarkoittaa se, että Federico ottaa mutteripannun ja keittää espressot. Mokkamasterin suodattamaa ja seisonutta juomaa, jota Suomessa kutsutaan kahviksi ei täällä näe. Kahviloissa kahvi tehdään aina tilauksesta, se on ensiluokkaista ja maksaa maksimissaan euron. Euron. Syntisen taivaallinen suklaaleivos kahvin seuraksi maksaa euron. Se on käsin tehty, tuore ja sisältää noin tuhat kaloria. Laihduttajan kannattaakin suunnata jonnekin muualle, sillä Italiassa joka toinen kauppa on pasticcheria eli leipomon, kahvilan ja konditorian sekoitus, ja sen vieressä tietenkin myydään leikkeleitä ja juustoja. Italialaisilla täytyy olla jokin salaisuus, sillä he ovat kaikesta tästä herkkujen ylitarjonnasta huolimatta kadehdittavan hoikkia. Toivottavasti saan sen selville mahdollisimman pian, muuten joudun ennen kotiinpaluuta vaateostoksille…

Toimisto on sisustettu hauskasti ja sieltä löytyy kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta tavaraa. Ihan kuin kotona.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s